HjÀlp skolföretagen att exportera mer

Nyligen presenterade Stockholms Handelskammare en rapport om internationaliseringen av utbildning. Den visar tydligt hur utbildning och undervisning Àr en vÀxande bransch, som Àr pÄ vÀg att bli global.
Svensk utbildning har trots en del kritik och sjunkande resultat för svenska elever i internationella mÀtningar mÄnga faktorer som talar för att vi skulle kunna delta mer aktivt i denna utveckling. Förskolepedagogik, vuxenutbildning och kulturskolor Àr nÄgra omrÄden dÀr Sverige hÄller hög internationell klass. Vi har Àven en lÄng tradition av distansutbildningar, sedan Hermods Korrespondens dagar.
Utbildningsbranschen mÄste dÀrför i högre grad ses som en möjlig exportsektor av svenska utlandsmyndigheter och prioriteras högre i deras frÀmjandearbete.
Det finns redan nÄgra framgÄngsrika exempel pÄ svensk utbildningsexport. För ett par veckor sedan slöt Kunskapsskolan ett avtal med en indisk myndighet som innebÀr att man kommer att expandera ytterligare utöver de fem skolor som redan i dag drivs i Indien. Företaget har nu fler elever utanför Àn inom Sverige som följer dess pedagogiska modell.
Behandlingen frÄn den svenska regeringen Àr dock, minst sagt, ambivalent. à ena sidan bjuder regeringen med företag som Kunskapsskolan pÄ delegationsresor som ska frÀmja exporten, Ä andra sidan kritiseras företaget pÄ hemmaplan för att de bedriver sin verksamhet och exporterar.
De förslag som ligger om vinstbegrÀnsningar för vÀlfÀrdsföretag riskerar att sabotera utvecklingen. Att VÀlfÀrdsutredningens förslag blir verklighet Àr det stora hotet pÄ hemmamarknaden för de svenska utbildningsföretagen. Att de fÄr lÄngsiktiga spelregler i Sverige Àr helt grundlÀggande för kvaliteten i svensk utbildning och för fortsatta förutsÀttningar för svensk export.
Fredrik Torehammar
NĂ€ringspolitisk expert, Stockholms Handelskammare
Debattartikeln publicerades pÄ LÀrarnas tidning HjÀlp skolföretagen att exportera mer